Egenkapital
Egenkapital er den delen av verdiene i et selskap eller en privatperson som eieren selv har investert, og som ikke er finansiert gjennom lån eller gjeld. I boligsammenheng refererer egenkapitalen til den summen du selv må betale for å kjøpe en bolig, som ikke er dekket av et lån.
Hvordan beregnes egenkapital?
For å kjøpe bolig kreves det vanligvis en egenkapital på minimum 10 % av boligverdien, mens banken kan finansiere de resterende 90 %. For eksempel, hvis du kjøper en bolig til 3 millioner kroner, trenger du 300 000 kroner i egenkapital, og banken kan låne deg de 2,7 millionene som gjenstår.
Hvorfor er egenkapital viktig?
Egenkapitalen er avgjørende for å få et lån i banken, ettersom den viser at du har evne til å spare og at du har en viss økonomisk buffer. Jo høyere egenkapital du har, jo mindre blir lånebeløpet, og det kan også gi deg bedre lånevilkår, for eksempel lavere rente.
Hvordan bygge egenkapital?
For mange er bygging av egenkapital en gradvis prosess som innebærer sparing over tid, enten ved å sette av penger regelmessig eller ved å øke inntektene. Noen kan også benytte seg av statlige ordninger som BSU (Boligsparing for Ungdom) for å få hjelp til å bygge opp egenkapitalen.
Unntak
Vær oppmerksom på at du ikke har automatisk rett til å få lån med 90 % belåning. Mange banker krever fortsatt en høyere egenkapital, for eksempel 15 % eller mer, avhengig av din økonomiske situasjon.
Usikker på hvordan du skal starte boligreisen? Vi er her for å svare på dine spørsmål – helt uforpliktende.