Når er det egentlig best å kjøpe bolig?
I 2025 er boligmarkedet preget av høy etterspørsel og høye boligpriser, og ivrige boligkjøpere er naturlig nok interessert i å vite når det er best å kjøpe en bolig. Boligprisene styres i stor grad av forholdet mellom tilbud og etterspørsel, og i denne artikkelen diskutere vi hvordan situasjonen ser ut så langt i 2025 og hva du bør gjøre i forberedelse av et boligkjøp.
Dette påvirker boligmarkedet
Boligmarkedet påvirkes av flere faktorer, blant annet renter og lånevilkår, forholdet mellom tilbud og etterspørsel etter bolig, inntektsutvikling og sysselsetting og ikke minst forventningene til fremtidig boligprisutvikling. Lavere renter kan presse prisene opp, mens høye renter kan virke motsatt.
Et stort utvalg av boliger til salgs bidrar til lavere priser, mens et begrenset utvalg gjør det motsatte. I tillegg er det sesongvariasjoner som tradisjonelt preger når det er best å kjøpe bolig, og det kan være store regionale forskjeller. Den aller viktigste observasjonen er likevel at over lengre perioder så har boligprisutviklingen vært stabilt positiv, som betyr at det å eie bolig over tid normalt er et ganske trygt valg.
Når på året er det best å kjøpe bolig?
Det finnes ingen fasit på når på året du bør kjøpe en bolig. Det er mye viktigere at man får en fot innenfor boligmarkedet, enn å time akkurat det idelle tidspunktet. Men det forutsetter også at man har planer om å eie bolig over tid. Ser man på lengre tidsserier i boligprisene er det for eksempel ingen tre års perioder de siste 30 årene som har negativ prisutvikling og kun noen få har mindre enn 2% årlig prisvekst (SSB, tabell 07221).
Det aller viktigste er med andre ord å komme seg inn i boligmarkedet, uansett om det er på våren eller høsten. En bolig er tross alt også mye mer enn et alminnelig investeringsobjekt som aksjer eller fond, der man er tilbøyelig til å spekulere i når det er gunstigst å kjøpe eller selge. En bolig er et tak over hodet som gir trygge rammer i hverdagen, og en bolig er ikke minst den aller viktigste spareformen man har gjennom hele livet. Den legger til rette for en mer robust privatøkonomi i alle livets stadier og har store ringvirkninger for hvorvidt barn eller barnebarn får mulighet til å selv kjøpe bolig.
Det er aldri for sent å kjøpe en bolig
I stedet for å finne det ideelle tidspunktet å kjøpe en bolig, anbefaler vi at du fokuserer all din energi på å finne den riktige boligen og ikke minst komme seg inn og bli værende på boligmarkedet. Man kan selvfølgelig være heldig og falle over en god mulighet, men det er mye viktigere å kjøpe den riktige boligen enn å handle raskt. Man ønsker å finne «den riktige boligen» på en veloverveid måte, som betyr at den dekker dine behov og er tilpasset din økonomiske situasjon og kapasitet.
I Coo Deleie har vi bygget en bærekraftig modell som hjelper med nettopp dette, der vi bidrar med mye mer enn bare å gjennomføre boligkjøpet. Vi hjelper deg å kartlegge dine økonomiske rammer og legge til rette for en fornuftig boligfinansiering, vi hjelper deg å vurdere tilstand og attraktivitet på boliger du liker og vi støtter deg med gode råd og veiledning gjennom budprosessen. Vår rolle er å sørge for at du gjør et tryggest mulig boligkjøp med lavest mulig risiko.
Hva er «den riktige boligen»?
Dekker ditt behov i dag og i overskuelig fremtid (3 år +)
Er i alminnelig god teknisk stand
Er markedsmessig fornuftig priset i forhold til beliggenhet
Har en fornuftig pris i forhold til den økonomien man har til rådighet
Bør jeg kjøpe bolig i høysesong eller i roligere perioder?
I en ideell verden ønsker du å være til stede i boligmarkedet når tilbudet er størst og etterspørselen er lavest. Da er det flest boliger å velge mellom og sannsynligheten for stor konkurranse og heftige budrunder er mindre. Renter og levekostnader generelt har steget mye de siste årene som har bidratt til å dempe etterspørselen og konkurransen blant boligkjøpere. Samtidig har boligbyggingen vært historisk lav, særlig i pressområdene rundt de store byene, som gjør at konkurransen om de boligene som har vært til salgs i perioder har vært veldig stor. Ved utgangen av fjoråret var også mange eksperter ute i media og skapte forventninger til spesielt stor prisvekst i de kommende årene.
I sum bidro disse faktorene til unormalt sterk prisutvikling i vinter, mens vi nå de siste par månedene har sett en utflating i boligprisene, og flere av de samme ekspertene mener nå at det er mer sannsynlig med moderat prisvekst resten av året. Disse analysene forandrer seg, fordi de ulike variablene forandrer seg, og realiteten er at ingen har fasit. Og selv om boligmarkedet normalt stiger mer på våren enn på høsten, er det viktig å presisere at dette kan variere fra år til år. Derfor er det mye viktigere å fokusere på å komme seg inn i boligmarkedet enn å spekulere i om man skal kjøpe i høysesongen eller i roligere perioder. For historien viser også at fra år til år, og særlig over flere år, så har boligprisene en tendens til å stige selv om de kan variere fra måned til måned.